بازار جهانی سویا در سه ماهه دوم سال 202

بازار جهانی سویا در سه ماهه دوم سال 202

بازار جهانی سویا در سه ماهه دوم سال 202

بازار جهانی سویا در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۵ با وفور عرضه و تحولات متنوع در بخش تولید و تقاضا در مناطق مختلف همراه است.
برزیل در جایگاه نخست صادرات جهانی قرار دارد و پیش‌بینی می‌شود صادرات ماهانه سویا این کشور طی دوره آوریل تا ژوئن به رکورد ۱۴ تا ۱۵ میلیون تن برسد؛ امری که ناشی از فروش گسترده کشاورزان و تکمیل حدود ۸۸ درصد برداشت تا تاریخ ۱۳ آوریل است. علیرغم كاهش قيمت هاى صادراتی به دلیل حجم بالای عرضه، انتظار می‌رود صادرات کل سویا از برزیل در سال ۲۰۲۵ به ۱۱۰ میلیون تن برسد که در مقایسه با ۹۸.۸ میلیون تن در سال گذشته، افزایش قابل توجهی محسوب می‌شود.
در مقابل، آرژانتین با تأخیر  در برداشت و عدم قطعیت در عملکرد محصول مواجه است و برآوردها حاکی از کاهش تولید به محدوده ۴۵.۵ تا ۴۸.۶ میلیون تن هستند. با این حال، صادرات کنجاله سویا در این کشور طی سه‌ماهه نخست سال جاری به رکورد ۶.۳ میلیون تن رسید که عمدتاً به مقاصد کلیدی نظیر اتحادیه اروپا، شمال آفریقا و آسیا انجام شده است. در ایالات متحده نیز میزان روغن كشى سویا همچنان در سطح بالایی قرار دارد و حجم روغن كشى در ماه مارس به سطحی نزدیک به رکورد سال گذشته رسیده است. همچنین، مصرف داخلی روغن سویا افزایش یافته و صادرات کنجاله به دلیل افت قیمت و تقاضای بالا—به‌ویژه از سوی مکزیک و چین—رشد قابل توجهی داشته است.
در افق پیش‌رو، تقاضا برای دانه سویا به‌ویژه در بخش روغن كشى، همچنان قوی ارزیابی می‌شود؛ زیرا کشورهای واردکننده به منظور جبران کمبود عرضه در بازار روغن‌های آفتابگردان و کلزا، به افزایش واردات سویا روی آورده‌اند. چین که واردات خود را در سه‌ماهه نخست به سطح ۱۷.۱ میلیون تن رساند—پایین‌ترین سطح طی شش سال گذشته—با خریدهای گسترده از برزیل و آرژانتین به بازار بازگشته است. این خریدها شامل تحویل‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت هستند و با هدف کاهش وابستگی به سویا از ایالات متحده، در بحبوحه تنش‌های تجاری فزاینده، انجام گرفته‌اند. پاکستان نیز رشد  قابل توجهی در واردات خود داشته و در سه‌ماهه نخست سال جاری حدود ٤٠٠ هزار تن سویا وارد کرده که بیش از مجموع واردات این کشور طی دو سال گذشته بوده است. اگرچه این روندهای تقاضا موجب تحرک در بازار شده‌اند، اما با توجه به موجودی‌های فراوان در سطح جهانی و برداشت‌های گسترده در آمریکای جنوبی، انتظار می‌رود فضای رشد قیمت‌ها در کوتاه‌مدت محدود باقی بماند. در حالی که قیمت جهانی روغن سویا طی هفته گذشته اندکی افزایش یافت، قیمت کنجاله سویا با کاهش مواجه شد؛ امری که نشان‌دهنده فراوانی عرضه در کنار حفظ تقاضای مصرفی است.
در مجموع، به نظر من ، چشم‌انداز بازار سویا در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۵ متعادل ارزیابی می‌شود؛ به‌طوری‌که مصرف جهانی در سطوح بالا باقی خواهد ماند، اما فشار ناشی از موجودی‌های بی‌سابقه و صادرات پرقدرت از آمریکای جنوبی، فضای صعودی قیمت‌ها را محدود خواهد کرد.
در بالا سهم شش مقصد اصلى صادرات دانه سويا برزيل را در ماه جارى ميلادى بررسى کردیم.
**

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *